12.08.2019

Verhoogde bloeddruk door zuurvormende voeding

In een nieuw en recent onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Dortmund, is vastgesteld dat verzuring van het lichaam als gevolg van zuurvormende voeding, samengaat met een hoge bloeddruk. In de studie (Krupp et. Al., 2018)* is de zuurbelasting van voeding van ruim 6000 deelnemers berekend en daarmee de samenhang tussen bloeddruk en zuurbelasting aangetoond.

Hoge zuurgraad leidt tot hoge bloeddruk

Tijdens de studie kwam naar voren dat het overgrote deel van het voedingspatroon van de deelnemers bestond uit zuurvormende voeding. Na vertering van zuurvormend voedsel blijven zure mineralen over, welke het zuur-base evenwicht uit balans brengen (verzuring). Een van de symptomen van verzuring is een hoge bloeddruk.

Behandelplan tegen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk kan in 80% van de gevallen worden behandeld door het lichaam te ontzuren. Hierdoor worden zure afvalstoffen en zuurresten uit de bloedvaten geneutraliseerd en afgevoerd, waardoor het zuur-base evenwicht wordt hersteld en de bloeddruk structureel kan normaliseren. Klik hier om het behandelplan tegen hoge bloeddruk van de stichting Zuur-Base Kennis te lezen.

Bron:*Krupp, D., Esche, J., Mensink, G. B. M., Klenow, S., Thamm, M., & Remer, T. (2018). Dietary Acid Load and Potassium Intake Associate with Blood Pressure and Hypertension Prevalence in a Representative Sample of the German Adult Population. Nutrients, 10(1).