HUIDVERZORGING

Basische huidverzorging, alkalische huidverzorging, pH-neutraal 

1. In het kort 

Zure afvalstoffen verlaten het lichaam dagelijks via de huid, daarom wordt de huid ook wel de ‘derde nier’ genoemd. Deze afvalstoffen ontstaan door factoren zoals stress, veroudering (40+) en een verzurende levensstijl, waarbij voeding zoals alcohol, suiker, vlees en bewerkte producten een grote rol speelt [1]. 

Door onze moderne leefstijl en voedingspatronen heeft verzuring een steeds grotere impact op de huid en het lichaam [2]. Het kan de huidbarrière aantasten, wat leidt tot huidproblemen zoals droogheid, irritatie, roodheid, ontstekingen en meer. Basische huidverzorging helpt bij het neutraliseren van overtollige zuren, ondersteunt de natuurlijke huidfuncties en draagt bij aan een gezonde huid [3].  

2. Belangrijkste feiten 

  • Huidproblemen door verzuring: Zuren worden via de huid uitgescheiden, wat kan leiden tot irritatie en ontstekingen. 
  • Basische huidverzorging ondersteunt: Neutraliseert zuren, herstelt de huidbalans en voorkomt verdere huidproblemen. 
  • Geschikt voor gevoelige en probleemhuid: Helpt bij eczeem, psoriasis, droge huid en andere huidklachten. 
  • Vermindert huidirritatie: Basische producten hydrateren en kalmeren de huid, waardoor ontstekingen verminderen. 

3.Symptomen         

Als uw huid uit balans is of verzuurd is, kunnen er verschillende symptomen optreden. U kunt last hebben van: 

  • Droogheid, jeuk of schilfering 
  • Roodheid en irritatie 
  • Gevoeligheid en branderig gevoel 
  • Eczeem, psoriasis of acne 
  • Onzuiverheden en ontstekingen 
  • Huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne verergeren bij een verstoorde pH-balans. De huid raakt geïrriteerd en kan haar beschermende functie verliezen, wat leidt tot verdere schade en ongemak. 

4. Verloop 

Een huid die langdurig te zuur is, verliest geleidelijk haar beschermende barrière. In eerste instantie merk je dit vaak niet, maar huidcellen sterven sneller af in een zure omgeving. Dat kan zorgen voor versnelde huidveroudering.  
 
Wanneer de huid langdurig verzuurd blijft, kan dit leiden tot een droge huid, onzuiverheden en andere klachten. Tijdige toepassing van basische huidverzorging helpt de klachten te verminderen en ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid. 

5. Oorzaken & risicofactoren 

Een verstoorde pH-balans van de huid kan veroorzaakt worden door: 

  • Overmatig gebruik van zeep en agressieve reinigingsproducten 
  • Omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, extreme weersomstandigheden of gebruik van make-up 
  • Stress of hormonale schommelingen 
  • Erfelijke aanleg of medische aandoeningen zoals eczeem of psoriasis 
  • Ongezonde en te veel verzurende voeding, zoals suikers, alcohol, vlees en bewerkte voeding 
  • Verminderde werking van autofagie,  

6. Medicatie 

In geval van ernstige huidirritaties kunnen artsen lokale corticosteroïden, ontstekingsremmers of antibiotica voorschrijven om de symptomen te verlichten. Bij acne kunnen topische behandelingen zoals benzoylperoxide of salicylzuur worden voorgeschreven. 

Bijwerkingen 

De nadelen van medicatie kunnen variëren, maar veelvoorkomende bijwerkingen zijn: 

  • Dunner worden van de huid bij langdurig gebruik van corticosteroïden 
  • Droogheid en schilfering 
  • Verhoogde gevoeligheid voor zonlicht 
  • Het gebruik van medicatie kan soms de pH-balans verder verstoren, wat het belang van basische huidverzorging benadrukt. 

7. Natuurlijke ondersteuning 

Om te begrijpen waarom basische huidverzorging goed is voor de huid, leggen we eerst kort uit hoe de huid werkt. Iedere huid bestaat uit 3 lagen: 

Huidverzorgingsproducten beïnvloeden alleen de opperhuid (de epidermis).  

Deze opperhuid bestaat ook uit verschillende lagen, waarbij we de bovenste laag de hoornlaag noemen. 

Het huidvernieuwingsproces: 

Fase 1: Een nieuwe huidcel (keratinocyt) ontstaat onderin de opperhuid, waar de pH tussen 7,5 en 8,5 ligt. 

Fase 2: De huidcel verplaatst zich naar een nieuwe laag (stratum spinosum), waar de basische omgeving haar groei ondersteunt. 

Fase 3: De huidcel sterft af en produceert urinezuur, wat extra verzuring kan veroorzaken. 

Fase 4: De dode cellen vormen de hoornlaag. Door ophoping van zuren kan deze laag te zuur worden, wat kan leiden tot huidproblemen.  

Onderzoek: Huid herstelt en groeit het snelst bij een basische pH-waarde [3] 

De meeste huidcelcellen komen ter wereld als keratinocyt. Zij worden geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5.  
 
Onderzoek toont aan dat dit tevens de meest optimale zuurgraad is voor de groei van een keratinocyt

In onderstaande grafiek kunt u zien dat de mate van uitdroging bij huidverzorging het laagste is bij een basische pH-range van 7,6 - 8,5. Basische producten resulteren daardoor in een zachtere en beter gehydrateerde huid.

De meeste huidcelcellen komen ter wereld als keratinocyt. Zij worden geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Onderzoek toont aan dat dit tevens de meest optimale zuurgraad is voor de groei van een keratinocyt (zie grafiek)

Een huidcel kan ook geboren worden als fibroblast. Fibroblasten hebben twee functies: de aanmaak van collageenvezels, deze zorgen voor een stevige huid, en het sluiten van wonden. Uit onderzoek is gebleken dat fibroblasten het beste groeien in een basische omgeving die ligt rond de pH-waarde 7.8.

Personen met huidwonden of beschadigde huid dienen basische huidverzorging toe te passen voor sneller herstel van de huid. 

Een huidcel kan ook geboren worden als fibroblast. Fibroblasten hebben twee functies: de aanmaak van collageenvezels, deze zorgen voor een stevige huid, en het sluiten van wonden. Uit onderzoek is gebleken dat fibroblasten het beste groeien in een basische omgeving die ligt rond de pH-waarde 7.8. 

Bij wonden of een beschadigde huid kunt u basische huidverzorging toepassen voor sneller herstel van de huid.  
 

Onderzoek: Minste uitdroging van de huid bij basische huidverzorgings-producten [4] 

Gezonde mensen hebben een zuur huidoppervlak, met een pH-waarde van 5,5. Bij mensen met een verzuurd lichaam ligt deze pH-waarde lager. De hoornlaag is dan veranderd in een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hierdoor ontstaan allerlei huidklachten.  

Om dit te voorkomen kunt u kiezen voor basische huidverzorgingsproducten. In tegenstelling tot andere huidverzorgingsproducten, bevatten deze een optimale zuurgraad (tussen de 7,5 en 8,5). Overige huidverzorgingsproducten zijn vaak zuur of te basisch. Dit geeft huidirritatie en uitdroging. 

In de onderstaande grafiek kunt u zien dat de mate van uitdroging bij huidverzorgingsproducten het laagste is bij een basische pH-range van 7,6 - 8,5. Basische producten resulteren daardoor in een zachtere en beter gehydrateerde huid. 

Voordelen van basische huidverzorging: 

  • Stimuleert huidherstel: Huidcellen groeien optimaal bij een pH tussen 7,5 en 8,5. 
  • Vermindert uitdroging: Basische huidverzorgingsproducten hydrateren en ondersteunen een gezonde huidbalans. 
  • Bevordert wondgenezing: Fibroblasten, die collageen aanmaken, functioneren beter in een basische omgeving. 
  • Helpt de huid ontzuren: Dit versterkt de huidbarrière en vermindert huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en acne.  

Welke basische huidverzorging is er? 

Alle soorten basische verzorging herstellen de zuur-base balans van de huid, dit zijn de verschillende opties: 

  • Basische scrub: Verwijdert dode huidcellen en stimuleert celvernieuwing, waardoor de huid zachter en gladder wordt. 
  • Badzout: Verlicht en kalmeert de huid. Perfect voor een ontspannen moment van zelfzorg en het afvoeren van zure afvalstoffen. 
  • Basische douchegel: Reinigt zonder te irriteren, ondersteunt de natuurlijke pH-balans en hydrateert de huid. 
  • Shampoo met basische mineralen: De haarwortelzakjes bevatten van nature basische mineralen die essentieel zijn voor sterk en gezond haar. Verzuring kan deze mineralen onttrekken, wat de haarkwaliteit negatief beïnvloedt. Daarom kan een shampoo met basische mineralen bijdragen aan sterk en gezond haar.  Helpt ook bij jeuk en schilfers. 
  • Basische crème: Hydrateert, ondersteunt de huidbarrière en helpt de huid herstellen na irritatie, eczeem en uitdroging. Helpt ook bij wondjes en jeuk door insectenbeten.  

Het lichaam van binnenuit ondersteunen.  

Voor een optimale huidgezondheid kunt u verzuring niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit aanpakken. Dit kan door het lichaam te helpen met ontzuren en het aanvullen van essentiële voedingsstoffen. 

  1. Zuren oplossen Basisch water (gemaakt met basische druppels) of basische capsules met natriumbicarbonaat, calcium of magnesium helpen bij het oplossen en afvoeren van zuren in het lichaam. Dit vermindert de belasting van de huid en voorkomt verzuringsgerelateerde huidproblemen.  
  2. Zuren afvoeren 
    Door de afvoer van zure afvalstoffen te stimuleren, bijvoorbeeld met een basische kruidenthee, wordt de huid minder belast en kunnen bestaande huidproblemen verbeteren.  
  3. Voedingsstoffen aanvullen 
    Verzuring gaat vaak gepaard met een mineralentekort, omdat het lichaam basische mineralen gebruikt om zuren op te lossen. Bij een tekort worden deze mineralen onttrokken uit botten, haren en nagels. Vul mineralen daarom tijdig aan.  

Andere belangrijke stoffen voor de huid 

  1. Spermidine voor anti- aging  
    Spermidine is een natuurlijke stof die autofagie stimuleert – het lichaamseigen mechanisme voor celvernieuwing en herstel. Deze krachtige stof stimuleert autofagie, het natuurlijke proces waarbij beschadigde cellen worden gercycled en vernieuwd. 
    Autofagie speelt een cruciale rol in het vertragen van het verouderingsproces door [5-11]: 
  • Celvernieuwing te stimuleren: Het opruimen van beschadigde celonderdelen maakt plaats voor nieuwe en gezonde cellen, wat bijdraagt aan een jeugdige uitstraling van de huid. 
  • Ontstekingen te verminderen: Autofagie helpt bij het verwijderen van schadelijke eiwitten en toxines, wat ontstekingsprocessen kan verminderen en huidveroudering vertraagt. 
  • Bescherming tegen oxidatieve stress: Door cellen schoon te houden, worden ze minder vatbaar voor schade door vrije radicalen, die rimpels en huidverslapping veroorzaken. 

Overige essentiële stoffen: 

  • Magnesium: Helpt het lichaam te ontgiften, bevordert hydratatie en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. 
  • Omega-3 vetzuren: Ondersteunen de huidbarrière, verminderen ontstekingen en houden de huid soepel en gehydrateerd. 
  • Vitamine C: Speelt een cruciale rol in collageenproductie en helpt de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden. 
  • Zink: Voedt de huid van binnenuit. Essentieel voor de genezing van huidcellen en vermindert ontstekingen. 
  • Chlorella of spirulina: Rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die de huid ondersteunen en helpen de pH-balans in evenwicht te houden. 
  • Vitamine E: Beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen en bevordert celvernieuwing. 
  • Collageen: Ondersteunt huidelasticiteit en vermindert fijne lijntjes en rimpels. 
  • Biotine (Vitamine B7): Essentieel voor de productie van keratine, wat de huid, haren en nagels versterkt. 
  • Silicium: Ondersteunt de opbouw van collageen en hydrateert de huid. 
  • Co-enzym Q10: Beschermt huidcellen en stimuleert energieproductie, wat huidveroudering vertraagt. 
  • Polyfenolen: Antioxidanten uit bijvoorbeeld groene thee en druivenpitextract die ontstekingen verminderen en de huid beschermen. 
  • Hyaluronzuur: Houdt vocht vast in de huid, waardoor deze gehydrateerd, soepel en voller blijft. 

8.  Leefstijladviezen            

a. Algemene adviezen 

  • Vermijd agressieve verzorgingsproducten die de huidbarrière kunnen aantasten. 
  • Gebruik hydraterende producten die de pH-balans ondersteunen. 
  • Probeer stress te verminderen en een gezonde slaaproutine aan te houden om huidklachten te voorkomen. 

b. Bewegingsrichtlijnen 

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of fietsen, verbetert de bloedsomloop, wat de huid ten goede komt. Dit bevordert een gezonde teint en een sterke huidbarrière. 

c. Voedingsadviezen 

Een dieet rijk aan antioxidanten, omega-3 vetzuren en vitamines (vooral vitamine E en C) ondersteunt een gezonde huid. Vermijd bewerkte voeding, overmatig suikergebruik, alcohol en transvetten, die ontstekingen kunnen verergeren. 

9. Conclusie

Een gezonde huid begint bij een juiste pH-balans. Verzuring kan leiden tot tal van huidproblemen, waaronder droogheid, irritatie en ontstekingen. Door te kiezen voor basische huidverzorging in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en voldoende hydratatie, kan de huid zichzelf beter beschermen en herstellen.  
 
Basische producten helpen niet alleen de pH-waarde te reguleren, maar ondersteunen ook het natuurlijke huidvernieuwingsproces. Het nemen van basische baden of het gebruik van basische crèmes kan bijdragen aan een gezondere, sterkere huid, vooral bij mensen met gevoelige huidtypes of huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. 
 
Daarnaast speelt spermidine een cruciale rol bij huidverjonging en celvernieuwing. Deze krachtige stof stimuleert autofagie, het natuurlijke proces waarbij beschadigde cellen worden gerecycled en vernieuwd. Hierdoor helpt spermidine bij het verminderen van rimpels, het verstevigen van de huid en het behouden van een gezonde, jeugdige uitstraling. 

Door bewuste keuzes te maken in huidverzorging en voeding, kunnen huidproblemen als gevolg van verzuring aanzienlijk worden verminderd. Een goede zuur-base balans is de sleutel tot een gezonde en stralende huid. 

10. Hulp en ondersteuning 

a. Advies 

Wilt u graag persoonlijk advies van de zuur-basekennis specialisten? Neem dan contact op via: 
[Contact]

b.Behandelplan 

 download 

11. Bronnen  

** Meyers, Aronson & Ananthapadmanabhan, 1996, Binding of surfactants to stratum corneum 
** Bainbridge, Harris, Jordan & Sharpe, 2008, The effect of topical analgesics on ex vivo skin growth and human keratinocyte and fibroblast behavior 

Disclaimer 

De informatie op deze website is zorgvuldig samengesteld. Het kan echter voorkomen dat deze op onderdelen verouderd, niet volledig en/of (deels) onjuist is. Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning van de gezondheid en kunnen een evenwichtige voeding niet vervangen. De adviezen op deze pagina zijn geheel vrijblijvend. Indien u lichamelijk ziek bent, raadpleeg dan altijd een (natuur)arts of therapeut.

Bronnen:

[1] Carnauba, R. A., Baptistella, A. B., Paschoal, V., & Hübscher, G. H. (2017). Diet-induced low-grade metabolic acidosis and clinical outcomes: a review. Nutrients, 9(6), 538. 
[2] DiNicolantonio, J. J., & O'Keefe, J. (2021). Low-grade metabolic acidosis as a driver of chronic disease: a 21st century public health crisis. Open Heart, 8(2), e001730. 

[3] Meyers, D., Aronson, N., & Ananthapadmanabhan, K. (1996). Binding of surfactants to stratum corneum. 
[4] Harris, K. L., Bainbridge, N. J., Jordan, N. R., & Sharpe, J. R. (2009). The effect of topical analgesics on ex vivo skin growth and human keratinocyte and fibroblast behavior. Wound Repair and Regeneration, 17(3), 340-346. 
[5] Carrero, D., et al. (2020). Restoration of dermal structure and barrier function by oral supplementation with spermidine. Communications Biology, 3(1), 1-15. 
[6] Minois, N. (2014). Molecular basis of the ‘anti-aging’ effect of spermidine and other natural polyamines—a mini-review. Gerontology, 60(4), 319-326. 
[7] Bhukel, A., et al. (2017). Spermidine boosts autophagy to protect from synapse aging. Autophagy, 13(2), 444-445. 
[8] Kim, G., et al. (2021). Spermidine-induced recovery of human dermal structure and barrier function by skin microbiome. Communications Biology, 4(1), 231. 
[9] Bu, L., et al. (2021). Effects of spermidine on wound healing and skin barrier function. Cell Communication and Signaling, 19(1), 1-11. 
[10] Health Science Magazine. (2024). De anti-aging effecten van spermidine: Wat is spermidine en hoe werkt het? 
[11] Ito, D., et al. (2021). Systemic and topical administration of spermidine accelerates skin wound healing. Cell Communication and Signaling, 19, 1-12.

  

Verkrijgbaarheid

Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk de beschikbare producten vinden en aanschaffen. Vragen, advies of aanvullende informatie voor uw specifieke situatie? Bel voor een gratis adviesgesprek met één van onze gezondheidscoaches tel. (03) 456 27 77 (lokaal tarief).

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in behandelingen op basis van ontzuren. Deze drogisterijen hebben doorgaans alle producten uit onze behandelplannen op voorraad. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Zowel de aanbevolen producten uit uw behandelplan als de aanvullende producten zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder. Er is één gespecialiseerde en professionele aanbieder die alle genoemde producten in het assortiment heeft.