JICHT

jicht behandelenJaarlijks lijden in Nederland en België meer dan 350.000 mensen aan de symptomen van jicht. Jicht wordt veroorzaakt door het onvermogen van het lichaam om overmatig urinezuur af te voeren via de nieren. Het overtollige urinezuur moet worden geneutraliseerd om de zuurgraad van het bloed constant te houden. Normaliter worden de urinezuren via een reactie met de stof natriumbicarbonaat in het bloed geneutraliseerd. Maar als niet voldoende natriumbicarbonaat in het bloed aanwezig is, kan het lichaam overgaan tot een ander mechanisme om de urinezuren te neutraliseren; ze zet de urinezuren om in een vaste vorm, urinezuurkristallen. Bij jicht slaan de urinezuurkristallen neer in de gewrichten wat gepaard gaat met veel pijnklachten.

SYMPTOMEN

  • Extreme gevoeligheid in een gewricht
  • Zwelling en ontsteking van een gewricht, meestal te zien door rode glanzende huid
  • Schilferende, jeukende huid rond en op het aangetaste gewricht
  • Knobbels op de gewrichten: ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde urinezuren, zogenaamde 'jichtknobbels' of "Tophi's"

Bovenstaand is een korte samenvatting over de  aandoening jicht. Op deze pagina concentreert de stichting zich op het behandelplan van jicht in combinatie met het herstellen van het zuur-base evenwicht, ofwel ontzuren. Uitgebreidere informatie over de aandoening jicht leest u hier.

BEHANDELADVIES

Omdat bij jicht het lichaam verzuurd is door een overschot aan urinezuren en urinezuurkristallen, is de meest doeltreffende behandeling bij jicht gericht op het ontzuren van het lichaam. Hierbij worden de overtollige urinezuren in het bloed geneutraliseerd en de urinezuurkristallen in de gewrichten geleidelijk opgelost. Als het zuur-base evenwicht is herstelt, dan zal de jicht verdwijnen. 

VOORUITZICHTEN

Door het behandelplan te volgen is de kans erg groot dat u na de hoofdfase (twee maanden) verbeteringen zult ervaren. Hoe meer en beter u het lichaam ontdoet van urinezuren, des te sneller kunnen de ontstekingen permanent verdwijnen. Ook zullen eventueel aanwezige jichtknobbels verkleinen, of zelfs verdwijnen. Vervolgens is het belangrijk te zorgen dat de verzuring en daardoor de jicht niet weer terugkomt, hiervoor is de onderhoudsfase. U kunt naast de aanbevolen producten in het behandelplan nog aanvullende producten gebruiken om de kans op een jichtvrij leven te vergroten. Benieuwd naar de ervaringen van mensen met jicht die ook zijn gaan ontzuren?  Deze vindt u o.a. hier.

BEHANDELPLAN

In onderstaand schema vindt u ons advies over met welke producten u het beste aan de slag kunt gaan om uw lichaam te ontzuren bij het bestrijden van jicht. Dit behandelplan is de uitkomst van specifiek onderzoek naar deze methode, in samenwerking met veel gebruikers en de jarenlange ervaring van gezondheidsprofessionals. Alle aanbevolen producten zijn zelfzorgmiddelen, voedingssupplementen of kruidenextracten en zijn vrij verkrijgbaar bij de adviesdrogisterij of online te bestellen.

U kunt onderaan het behandelplan op de pdf-link klikken om het behandelplan uit te printen voor uw eigen referentie of hiermee bijvoorbeeld naar een adviesdrogist bij u in de buurt gaan.

AANBEVOLEN PRODUCTEN BIJ JICHT

Aanbevolen producten Beginfase (2 weken) Hoofdfase
(2 maanden)
Onderhoudsfase Bijzonderheden
Basische druppels 3 druppels in een glas water; 4 glazen water per dag 4 druppels in een glas water; 4 glazen water per dag 4 druppels in een glas water; 3 glazen water per dag Verhoogt de zuurbuffer in het lichaam
Basische capsules met bicarbonaat 2 keer per dag 1 capsule 2 keer per dag 1 capsule 2 keer per dag 1 capsule Verhoogt de zuurbuffer in het lichaam

Bij jicht dient u rekening te houden met een beginfase van 2 weken en een hoofdfase van 2 maanden. Indien na de hoofdfase er nog geen voldoende verbeteringen worden ervaren, dan dient u de hoofdfase nog eens met 2 maanden door te zetten.

AANVULLENDE PRODUCTEN

U kunt het behandelplan aanvullen met onderstaande producten.

Aanvullende producten Dosering Bijzonderheden
Ontzurende kruidenthee 2 koppen per dag Voert urinezuren af
Basisch badzout 4 voetbaden per week Voert urinezuren af via voetbaden


Print behandelplan

STARTEN MET BEHANDELING

Op basis van het bovenstaande behandelplan kunt u beginnen met het behandelen van uw jicht door uw lichaam te ontzuren. De geadviseerde producten zijn zowel online, als bij een adviesdrogist bij u in de buurt beschikbaar. Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk de beschikbare producten vinden en aanschaffen. De vermelde partijen worden nauwkeurig nagelopen door onze stichting. Ook kunt u bij deze partijen om meer informatie en advies vragen.

Vragen of advies in uw specifieke situatie?
Heeft u vragen over dit behandelplan of wilt u graag aanvullend advies krijgen over uw specifieke situatie? Bel dan voor een gratis adviesgesprek met één van onze gezondheidscoaches tel. (03) 456 27 77 (lokaal tarief). U kunt ook meteen een chat sessie starten of een bericht achterlaten via WhatsApp of e-mail, waarna er contact met u opgenomen wordt.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in behandelingen op basis van ontzuren. Deze drogisterijen hebben doorgaans alle producten uit onze behandelplannen op voorraad. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Zowel de aanbevolen producten uit uw behandelplan als de aanvullende producten zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder. Er is één gespecialiseerde en professionele aanbieder die alle genoemde producten in het assortiment heeft.