Fibromyalgie

fibromyalgie behandelen

Fibromyalgie is in de afgelopen jaren steeds meer in verband gebracht met chronische verzuring van het bindweefsel en het spierweefsel. Diep in het bind- en spierweefsel hebben zich zure afvalstoffen opgehoopt waardoor pijnklachten over het hele lichaam voorkomen. De verzuurde weefsels hebben een verstorende werking op diverse biochemische processen. Fibromyalgie geeft geen ontstekingen zoals andere reumatische aandoeningen. Het chronische verloop van de pijnen kan verder leiden tot slapeloosheid,vermoeidheid, depressiviteit en verhoogde stress. Deze symptomen hebben op hun beurt een sterk verzurende werking op het lichaam waardoor er weer meer klachten kunnen onstaan.

Omdat fibromyalgie gerelateerd is aan een verstoord zuur-base evenwicht, kan verbetering worden verkregen door het behandelen via het ontzuren van het lichaam.

SYMPTOMEN

De volgende symptomen kunnen wijzen op fibromyalgie: 

 • Last van vermoeidheid en stijfheid bij het opstaan
 • Pijnklachten op meer dan 11 van de 18 zogenaamde 'pijnpunten' (tenderpoints genoemd)
 • Pijnplekken aan beide kanten van het lichaam
 • Langer dan drie maanden pijn- en stijfheid op ten minste drie plekken in het lichaam
 • Pijnplekken in het bovenlichaam, de billen of benen
 • Langere tijd (chronisch) vermoeid
 • Problemen met het slapen
 • Spierpijnen in het hele lichaam
 • Prikkelbare / spastische darm
 • Concentratiestoornissen
 • Vergeetachtigheid
 • Stemmingswisselingen
 • Verhoogd koude gevoel
 • Gewrichtspijnen
 • Depressiviteit
 • Angst- en paniekgevoelen

Opmerking: Niet alle genoemde symptomen/klachten hoeven aanwezig te zijn en ook worden niet alle symptomen door fibromyalgie alleen veroorzaakt. Al deze symptomen treden in de regel niet gelijktijdig op en niet alle mensen met fibromyalgie hebben dezelfde symptomen.

Bovenstaand is een korte samenvatting over de aandoening fibromyalgie. Op deze pagina concentreert de stichting zich op het behandelplan van fibromyalgie in combinatie met het herstellen van het zuur-base evenwicht, ofwel ontzuren. Uitgebreidere informatie over de aandoening fibromyalgie leest u bijvoorbeeld hier.

BEHANDELADVIES

Het is tegenwoordig goed mogelijk om de klachten van fibromyalgie te behandelen en de zuurgraad van het bind- en spierweefsel te herstellen. Door het lichaam actief te ontzuren worden opgehoopte zuurresten in de weefsels geleidelijjk geneutraliseerd en afgevoerd. Bij het afnemen en verdwijnen van de zure afvalstoffen kunnen de verstoorde biochemische processen herstellen.

VOORUITZICHTEN

Door het behandelplan te volgen is de kans erg groot dat u na de hoofdfase (drie maanden) verbeteringen zult ervaren. Hoe meer en beter u het lichaam ontdoet van zure afvalstoffen, des te sneller kunnen de klachten afnemen. Vervolgens is het belangrijk te zorgen dat de verzuring niet weer terugkomt, hiervoor is de onderhoudsfase. U kunt naast de aanbevolen producten in het behandelplan ook aanvullende producten gebruiken om de kans op nieuwe klachten te voorkomen. Benieuwd naar de ervaringen van mensen met fibromyalgie die ook zijn gaan ontzuren? Deze vindt u o.a. hier.

BEHANDELPLAN

In onderstaand schema vindt u ons advies over met welke producten u het beste aan de slag kunt gaan om uw lichaam te ontzuren bij het bestrijden van fibromyalgie. Dit behandelplan is de uitkomst van specifiek onderzoek naar deze methode, in samenwerking met veel gebruikers en de jarenlange ervaring van gezondheidsprofessionals. Alle aanbevolen producten zijn zelfzorgmiddelen, voedingssupplementen of kruidenextracten en zijn vrij verkrijgbaar bij de adviesdrogisterij of online te bestellen.

U kunt onderaan het behandelplan op de pdf-link klikken om het behandelplan uit te printen voor uw eigen referentie of hiermee bijvoorbeeld naar een adviesdrogist bij u in de buurt gaan.

AANBEVOLEN PRODUCTEN BIJ FIBROMYALGIE

Aanbevolen producten Beginfase (3 weken) Hoofdfase
(3 maanden)
Onderhoudsfase Bijzonderheden
Basische druppels 3 druppels in een glas water; 3 glazen water per dag 4 druppels in een glas water; 4 glazen water per dag 4 druppels in een glas water; 3 glazen water per dag Verhoogt de zuurbuffer in het lichaam
Basisch mineralen complex 2 x per dag bij de maaltijd 2 x per dag bij de maaltijd 2 x per dag bij de maaltijd Voor de opbouw van de basische mineralenvoorraad in het lichaam

Bij fibromyalgie dient u rekening te houden met een beginfase van 3 weken en een hoofdfase van 3 maanden. Indien na de hoofdfase er nog geen significante verbeteringen worden ervaren, dient u de hoofdfase nog eens 2 maanden door te zetten.

AANVULLENDE PRODUCTEN

U kunt het behandelplan aanvullen met onderstaande producten.

Aanvullende producten Dosering Bijzonderheden
Ontzurende kruidenthee 2 koppen per dag Stimuleert de afvoer van afvalzuren
Basisch badzout 1 à 2 keer per week een ligbad (of 3 keer per week een voetbad) Bevat natriumbicarbonaat voor het afvoeren van zure afvalstoffen en magnesium voor verzachting van pijnklachten


Print behandelplan

STARTEN MET BEHANDELING

Op basis van het bovenstaande behandelplan kunt u beginnen met het behandelen van uw fibromyalgie door uw lichaam te ontzuren. De geadviseerde producten zijn zowel online, als bij een adviesdrogist bij u in de buurt beschikbaar. Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk de beschikbare producten vinden en aanschaffen. De vermeldingen worden nauwkeurig nagelopen door onze stichting om u betrouwbare partijen aan te bevelen. Ook kunt u bij deze partijen om meer informatie en advies vragen.

Vragen of advies in uw specifieke situatie?
Heeft u vragen over dit behandelplan of wilt u graag aanvullend advies krijgen over uw specifieke situatie? Bel dan voor een gratis adviesgesprek met één van onze gezondheidscoaches tel. (03) 456 27 77 (lokaal tarief). U kunt ook meteen een chat sessie starten of een bericht achterlaten via WhatsApp of e-mail, waarna er contact met u opgenomen wordt.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in behandelingen op basis van ontzuren. Deze drogisterijen hebben doorgaans alle producten uit onze behandelplannen op voorraad. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Zowel de aanbevolen producten uit uw behandelplan als de aanvullende producten zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder. Er is één gespecialiseerde en professionele aanbieder die alle genoemde producten in het assortiment heeft.