12.10.2018

Chronische verzuring van uw urine vergroot de kans op blaasontstekingen

Pijn bij het plassen? Constant het gevoel te moeten plassen? Het kan zijn dat u een blaasontsteking heeft. Uit onderzoek* blijkt dat deze veroorzaakt kan worden door langdurig verzuurde urine. De kwaaddoeners van blaasontstekingen zijn bacteriën. Het gaat in negen van de tien keer om de E-coli bacterie. Deze leeft in zowel de darmen als rond de plasbuis. Wanneer de bacterie in de plasbuis belandt kan er een blaasontsteking ontstaan.

Wat is er onderzocht?
De onderzoekers hebben verschillende urinemonsters onderzocht op een verband tussen de zuurgraad van urine en de groei van de E-coli bacterie. Vervolgens analyseerden zij de zuurgraad van deze monsters tezamen met de aanwezigheid van het eiwit siderocalin. Van deze proteïne is bekend dat het de groei van de E-coli bacterie remt en daardoor blaasontstekingen tegengaat.

Ontzuren van urine verlaagt de kans op blaasontstekingen
Het onderzoekt toont aan dat een lage pH-waarde van urine van invloed is op het ontstaan van blaasontstekingen door een verminderde activiteit van siderocalin en een verhoogde activiteit van de E-coli bacterie.

De onderzoekers waren in staat de groei van bacteriën te vertragen door de zuurgraad van urine in de blaas te verlagen. Chronische verzuring van de urine kan dus tot het regelmatig ontstaan van blaasontstekingen leiden. Actieve lichaamsontzuring verlaagt derhalve de kans op blaasontstekingen.

Bron: Human Urinary Composition Controls Antibacterial Activity of Siderocalin